Ravelijn met Borgerij

Het ‘Ravelijn Op den Zoom’  is nog één van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom. De Bergse vesting was een belangrijk onderdeel van de Zuiderwaterlinie en bewaakte de toegang vanuit het zuiden naar Holland en Zeeland.


Tijdens de Tachtig jarige oorlog trokken  in 1631 Spaanse troepen vanuit hun kamp in Wuustwezel het land in. Hun doel was inname van Willemstad, waar zij bijstand zouden krijgen van een grote Spaanse vloot. Delen van West Brabant werden ingenomen op hun weg naar Willemstad. Ze vormden hierbij ook een bedreiging voor Bergen op Zoom. Tijdens de Slag op het Slaak in 1631 werd de Spaanse vloot geheel vernietigd en de Spaanse grondtroepen moesten zich terugtrekken uit West Brabant.

Op zondag  2 oktober  a.s. zijn er demonstraties van de Borgerij Berghen op de Zoom. Zij zullen  niet alleen uitgeleggen hoe het er destijds aan toeging, maar ook laten zien hoe kanonnen en musketten werkten en afgevuurd werden ter verdediging van Bergen op Zoom.

De Stadsgidsen zullen tussen de demonstraties door het verhaal vertellen van deze slag op het Slaak en ook de geschiedenis van de West Brabantse Waterlinie toelichten. Daarnaast vertellen ze over de geschiedenis van de vesting; hoe heeft die zich ontwikkeld, wat was de functie, hoe zag het er uit  en wordt de meer recente geschiedenis, na de ontmanteling van de vesting, uit de doeken gedaan.

 

 

 

 

Wanneer

Op zondag  2 oktober  om 13.30 uur en 15.00 uur. 

Waar

We verzamelen bij de brug naar het Ravelijn aan de kant van het Stadspark. De demonstraties worden gegeven op het binnenterrein van het Ravelijn.

Entree

U kunt tot 2 uur voor deze activiteit een ticket reserveren. Kosten 7 euro. Gratis toegang voor kinderen  t/m 12 jaar.

Tickets