Ravelijn met Borgerij

Het ‘Ravelijn Op den Zoom’  is nog één van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom.

De Bergse vesting was een belangrijk onderdeel van de Zuiderwaterlinie en bewaakte de toegang vanuit het zuiden naar Holland en Zeeland. Bij een bezoek aan dit vijfhoekig eilandje nemen onze gidsen u mee terug naar tijden van belegering van de stad. U daalt af in de kazematten waar de fascinerende geschiedenis van de vesting voor u uit de doeken wordt gedaan. Waartoe diende het Ravelijn?

In een presentatie vertellen de gidsen u ook over de geschiedenis van de vesting; hoe heeft die zich ontwikkeld, wat was de functie, hoe zag het er uit en wat was de samenhang tussen de bastions, de ravelijnen , de lunetten, de mijngangen en wat was de functie van de opmerkelijke ondergrondse kruidkamers? Ook wordt de meer recente geschiedenis, na de ontmanteling van de vesting uit de doeken gedaan.

Op zondag 24 juli, 14 augustus en 2 oktober  a.s. zijn er tevens demonstraties van de Borgerij, waarbij met een re-enactment spel er terug in de tijd wordt gegaan. Tijdens de Tachtig jarige oorlog in de strijd tegen de Spanjaarden trokken er in 1631 Spaanse troepen vanuit hun kamp in Wuustwezel het land in. Hun doel was inname van Willemstad, waar zij bijstand zouden krijgen van een grote Spaanse vloot. Hierbij namen zij delen van West Brabant in op hun weg naar Willemstad. En vormden hierbij ook een bedreiging voor Bergen op Zoom. De Borgerij laat zien hoe de verdediging toen ging en de stadsgidsen vertellen  hoe de strijd verliep.             

Wanneer

Op zondag 24 juli, 14 augustus en 2 oktober  om 13.30 en 15.00 uur. 

Waar

We verzamelen bij de brug naar het Ravelijn aan de kant van het Stadspark.

Entree

U kunt tot 2 uur voor de wandeling een ticket reserveren. Kosten 7 euro. Gratis toegang voor kinderen  t/m 12 jaar.