St. Gertrudiskerk nu toegankelijk voor bezoekers met een visuele handicap

St. Gertrudiskerk nu toegankelijk voor bezoekers met een visuele handicap 23-04-2022

Het lijkt zo eenvoudig: bij een bezoek aan een andere onbekende stad selecteer je wat je er allemaal wilt gaan zien en welke monumenten je wilt bezoeken. Als je blind of slechtziend bent echter, is dit niet zo eenvoudig, omdat rondleidingen in monumenten vaak niet gericht zijn op deze doelgroep.

Iemand die visueel beperkt is ervaart een monument op een andere manier dan een persoon zonder visuele beperkingen. Door zijn/haar visuele beperking zijn andere zintuigen, zoals tasten, horen veel beter ontwikkeld.

Sinds afgelopen zaterdag is de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom erop toegerust om bezoekers met een visuele handicap te ontvangen. Er is o.a. een audiosysteem beschikbaar, speciaal gericht op deze doelgroep en tevens is een plattegrond in braille (reliëfkaart) beschikbaar, waar men gebruik van kan maken tijdens de rondleiding. De gidsen in de kerk zijn er klaar voor om de visueel gehandicapte bezoeker te kunnen begeleiden! Op termijn zal het ook mogelijk zijn om groepen visueel gehandicapten en hun begeleiders rond te leiden.

Dit alles kon tot stand gebracht worden dankzij de subsidie vanuit het Meeussenfonds, en een unieke samenwerking van de Stadsgidsen Bergen op Zoom (SBM) met Wévigé en Zuidwest Radio/TV.

Tenslotte: Mensen met een visuele beperking, die abonnee zijn bij “passendlezen”, kunnen gratis de reliëfkaart bestellen van de St. Gertrudiskerk.

Dit kan via: www.passendlezen.nl telefoon: 0703381500  o.v.v. Bouwkundige plattegrond Bergen op Zoom grote kerk Gertrudiskerk bestelnummer: T328959