Bijzondere bezoekers in onze stad

Bijzondere bezoekers in onze stad 07-07-2021

Terug naar het overzicht

 

Soms zijn het bezoekers die vanuit diverse hoeken van Europa komen, en met enige regelmaat zelfs ver daarbuiten, en soms betreft het bezoekers wiens dagelijkse wandeltocht hen langs ons fraaie stadhuis en Gevangenpoort voert maar deze nooit van binnen hebben gezien.

Als gids van SBM zijnde heb ik sinds een jaar of 10 het voorrecht om bezoekers de verhalen en anekdotes te vertellen die onze stad maken tot wat het is. Soms zijn het bezoekers die vanuit diverse hoeken van Europa komen, en met enige regelmaat zelfs ver daarbuiten, en soms betreft het bezoekers wiens dagelijkse wandeltocht hen langs ons fraaie stadhuis en Gevangenpoort voert maar deze nooit van binnen hebben gezien.

Twee van deze bezoeken waren dermate bijzonder dat ik ze wil benoemen.  In de late zomer van 2016 stond ik als monumentengids in de Gevangenpoort waar een vrouw van een jaar of 33-34 binnen kwam wandelen. Het bleek een Française te zijn die in haar beste Engels vertelde dat ze een reis maakte die haar over-over-over-grootvader in 1747 ook maakte. De man die ze bedoelde werd destijds gedwongen om als soldaat de Noordelijke Franse troepen te steunen in de oorlog die toen woedde en vocht onder andere in Breda ( waar de dame daags tevoren was) en trok vanaf daar in westelijke richting naar Bergen op Zoom. Daar aangekomen schreef hij een brief naar zijn vrouw en vertelde over ‘erbarmelijk omstandigheden in regen en modder bij een kamp bij de dorpen ‘Hooghidde’ (Hoogerheide?) en ‘Woendichgt’ ( Woensdrecht?). De vrouw bracht in al haar wijsheid de brief bij het stadsbestuur van het Noord-Franse stadje Vouziers waar de familie woonde. De jonge Française die voor me stond vond dit verhaal in de archieven van dit stadje en kwam enkele documenten later tegen dat er tal van ‘naamloze’ soldaten om het leven kwamen rondom ‘de onneembare stad Bergen op Zoom’. Aangezien het feit dat haar over-over-over grootvader nooit is terug gekomen van zijn lange en gevaarlijke tocht gaat ze er vanuit dat de man rondom deze plaats is gesneuveld. 

Een tweede verhaal is een stuk vrolijker van aard: Een familie uit het Zeeuwse Yerseke bracht in 2017 een bezoekje aan onze stad. De vader van het gezin kon heel gevleugeld over het wel en wee van de gemeente Reimerswaal vertellen en repte onder andere over een zekere heks Wana die in ver vervlogen tijden over de Oosterschelde waakte en een onomkeerbare vloek uitsprak over het dorp Reimerswaal. De man vertelde het op een manier alsof hij er hoogstpersoonlijk getuige van was geweest. Hij vertelde ook nog dat de opa van zijn opa ooit als afgestuurdeerde jongeman van de politieschool naar Bergen op Zoom trok en daar solliciteerde om als eerste commissaris van een nieuw politie- en justitiesysteem in de stad te worden. De man werd uiteindelijk aangenomen en vervulde zijn taak met verve. De naam van de familie uit Yerseke? Familie Steketee!