Gebedenboek

Gebedenboek 25-10-2022

Terug naar het overzicht

Een uitgelezen mogelijkheid om hen ook het een en ander te laten vertellen over de attributen in de kasten en gebruiken binnen Joodse families. Vol vuur worden er verhalen verteld.

Boven gekomen blijft een van hen gebiologeerd voor de staande rechtervitrinekast staan, waarin boeken liggen. Hij vraagt me of de kast open kan. Ik antwoord dat ik dat niet weet, maar het voorzichtig wil proberen. Het blijkt heel makkelijk te gaan. Hij pakt een van de boeken op en zegt triomfantelijk: ”Dacht ik het niet”! Direct verklaart hij: ” Ik zat 3 jaar in het leger in Israël en iedere soldaat krijgt bij de start een gebedenboek. Dat moest je altijd bij je hebben. Na je diensttijd wil je er niet veel meer mee te maken hebben en geef je het door aan een beginnend soldaat.

“Kijk maar, de verschillende namen van de opeenvolgende eigenaars staan erin, vooraan”. (Voor ons dus achter in het boek). En inderdaad, een rijtje namen onder elkaar, helaas een beetje vervaagd. Ik bedank hem voor deze les en ook de andere, fraaie, verhalen.

De boeken boven heb ik open gelegd zodat iedereen kan zien dat ze in het Israëlische leger zuinig zijn.

Marianne Siewe