Ravelijn


Ravelijn Op den Zoom

Het ‘Ravelijn Op den Zoom’  is nog één van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom.

De Bergse vesting was een belangrijk onderdeel van de Zuiderwaterlinie en bewaakte de toegang vanuit het zuiden naar Holland en Zeeland. Bij een bezoek aan het Ravelijn leiden de gidsen van SBM u rond over dit vijfhoekig eilandje en u bezoekt de kazematten. In een presentatie vertellen de gidsen over de geschiedenis van de vesting; hoe heeft die zich ontwikkeld, wat was de functie, hoe zag het er uit en wat was de samenhang tussen de bastions, de ravelijnen , de lunetten, de mijngangen en wat was de functie van de opmerkelijke ondergrondse kruidkamers? Ook wordt de meer recente geschiedenis, na de ontmanteling van de vesting uit de doeken gedaan.

Bij een bezoek aan dit vijfhoekig eilandje nemen onze gidsen u mee terug naar tijden van belegering van de stad. U daalt af in de kazematten waar de fascinerende geschiedenis van de vesting voor u uit de doeken wordt gedaan. Waartoe diende het Ravelijn? Wat zijn bastions, lunetten, mijngangen? En wat is de samenhang tussen al deze onderdelen van de vesting? Altijd benieuwd geweest hoe een kanon werkt en hoe ver je daarmee kunt schieten? We gaan het u allemaal vertellen.  

Wanneer

Elke zondagmiddag om 13.30 en 15.00 uur. 

Reserveren noodzakelijk.

Vertrek vanaf de hoofdingang.

Groepen kunnen een wandeling reserveren via het VVV, tel 0164277482.

Entree

Kosten van de wandeling bedragen 3 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.