Stadsgids worden?

Wat het gidsen zo de moeite waard maakt: verhalen van gidsen

 

Onze stad

Als je in een bepaalde stad opgroeit, realiseer je je niet altijd wat je woonplaats allemaal te bieden heeft. Met mij was dat niet anders tot ik eind jaren negentig van de vorige eeuw met een goede bekende uit Den Haag door de stad liep en hij me vroeg of ik me wel realiseerde dat ik in een bijzonder mooie stad woon. Ik keek om me heen en ging die stad bekijken door de ogen van iemand, die hier niet vandaan komt. Ineens zag ik hoeveel mooie gebouwen en plekjes onze stad kent.

Elk heeft plekje, elk gebouw in onze binnenstad heeft een verhaal en als stadsgids  geniet ik ervan om al die verhalen te delen met onze bezoekers.

 

Bijzondere ontmoetingen in de monumenten

In de Gevangenpoort

Een Française van een jaar of 33-34 kwam binnenwandelen. In haar beste Engels vertelde ze dat ze een reis maakte die haar over-over-over-grootvader in 1747 ook maakte. De man die ze bedoelde werd destijds gedwongen om als soldaat de Noordelijke Franse troepen te steunen in de oorlog die toen woedde en vocht onder andere in Breda ( waar de dame daags tevoren was) en trok vanaf daar in westelijke richting naar Bergen op Zoom. Daar aangekomen schreef hij een brief naar zijn vrouw en vertelde over ‘erbarmelijk omstandigheden in regen en modder bij een kamp bij de dorpen ‘Hooghidde’ (Hoogerheide?) en ‘Woendichgt’ ( Woensdrecht?). De vrouw bracht in al haar wijsheid de brief bij het stadsbestuur van het Noord-Franse stadje Vouziers waar de familie woonde. De jonge Française die voor me stond vond dit verhaal in de archieven van dit stadje en kwam enkele documenten later tegen dat er tal van ‘naamloze’ soldaten om het leven kwamen rondom ‘de onneembare stad Bergen op Zoom’. Aangezien het feit dat haar over-over-over grootvader nooit is terug gekomen van zijn lange en gevaarlijke tocht gaat ze er vanuit dat de man rondom deze plaats is gesneuveld. 

 

De Synagoge

Okee, het is er niet zo griezelig-spannend als in de Gevangenpoort, of statig-chique zoals in het Stadhuis.  Ook is het geen ruimte waar wierook wolkt tussen hoge gewelven zoals in de Gertrudiskerk.  Het is er stil en het lijkt of zonlicht bang is om er zomaar binnen te vallen.

In de Synagoge geen barokke beelden, geen levensgrote patriciërs-portretten, maar kleine dingen van kleine burgers.  Keppeltjes, kandelaars, een verschoten gebedskleed, een paar servetringen.  En veel vergeelde foto`s van mensen die niet konden beseffen wat hen te wachten stond. Gek genoeg is dat nog steeds niet te beseffen, zelfs na al die jaren niet.  Daarom die vitrines vol zwijgende en tegelijk veelzeggende getuigen.  Bij de ingang de plaquettes met namen van de Joodse Bergenaren die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog, in steen gebeiteld en dus onvergetelijk. 

Hier bijzondere, maar andere, ontmoetingen met bezoekers. Zoals die keer dat er twee mannen binnenkwamen  en lang bij de plaquettes bleven staan kijken. Een van de mannen werd op een bepaald moment heel emtoioneel. Toen een van de gidsen informeerde of zij hem kon helpen, vroeg hij of de  naam op de plaquette van de Süsskind was. Walter Süsskind was een va die Joodse Bergenaren. Een uit Duitsland afkomstige zakenman die voor de oorlog naar Nederland vluchtte. In 1942 werd hij, zoals zoveel andere Joden,  verplicht om zich te melden in de Hollandse Schouwburg in Amsterdam en hij wist vandaaruit zo'n 600-800 kinderen met behulp van het verzet te redden van de kampen.Toen de gids dit bevestigde, bleek dat zijn moeder een van de kinderen was die gered was door Süsskind.  Dit soort ontmoetingen maakt het voor een gids zo bijzonder om gasten rond te leiden in de synagoge.

Iets voor jou? 

Soms zijn het bezoekers die vanuit diverse hoeken van Europa komen, en met enige regelmaat zelfs ver daarbuiten, en soms betreft het bezoekers wiens dagelijkse wandeltocht hen langs ons fraaie stadhuis en Gevangenpoort voert maar deze nooit van binnen hebben gezien. Een stadsgids heeft het voorrecht om bezoekers de verhalen en anekdotes te vertellen die onze stad maken tot wat het is. Anderzijds: als stadsgids leer je door de gesprekken met bezoekers ook weer veel.

 

Hoe word je stadsgids?
Je bent geïnteresseerd in de historie van de stad. Vandaar dat je als gids begint met het volgen van het eerste jaar van de School voor Geschiedenis. Terwijl je daar mee bezig bent ga je meelopen in een monument.
Onder leiding van een ervaren gids leer je dan hoe het verhaal van Bergen op Zoom zo boeiend mogelijk verteld wordt. 

Onze organisatie. 
Bij Stadsgidsen Bergen op Zoom zijn zo’n 90 stadsgidsen van alle leeftijden actief.
Van 27 april tot 1 november geven zij 6 dagen per week rondleidingen in de monumenten. 
Daarnaast zijn er wandelingen in de stad en op de vestingwerken.
Voor de gidsen zijn er diverse mogelijkheden om te scholen.

Het sociale aspect is ook belangrijk in onze organisatie. Zo ontmoeten we elkaar regelmatig na het gidsen.
Ook brengen we met elkaar een keer per jaar een bezoek aan een andere historische stad.

Wil je meer weten of met ons kennismaken, neem dan contact met ons op.
Stuur een bericht naar info@stadsgidsen-bergenopzoom.nl of bel 0164-234777.