Leuke verhalen

 • De reislust van Menno van Coehoorn 2

  De reislust van Menno van Coehoorn 2

  08-03-2024

  De inspectiereis van 1698
  Het was een strenge winter in 1698 toen Menno van Coehoorn op 25 februari uit Leeuwarden vertrok. Ondanks de haast die hij had, liet de genadeloze kou hem kansloos om eerder te vertrekken. Te paard kwam hij een dag later aan in Groningen, de eerste stad die hij moest inspecteren. Meteen na zijn aankomst begaf hij zich naar de vestingwerken, want tijdens oorlogsdreiging was er simpel weg geen tijd om rustig op gesprek te komen in het stadhuis. Hij was nog niet half van zijn paard geklommen of hij stond al op de vestingwallen voor een grondige inspectie.

  Lees meer »
 • De reislust van Menno van Coehoorn 1

  De reislust van Menno van Coehoorn 1

  08-03-2024

  Het is 20 juli in het jaar 1700, een vroege zomerochtend in het Friese Wijckel. Het dorp is gehuld in de ochtenddauw en de meeste Wikelers liggen nog in bed. Behalve twee personen. Ze passeren elkaar in de schemering op een verlaten zandpad. Een van hen is een boer gevolgd door zijn koeien. Hij blijft even staan om de langsrijdende man te paard in zich op te nemen, en neemt vervolgens zijn pet af uit respect. Menno van Coehoorn knikt lichtjes terug. “Hoe lang zal hij deze keer wegblijven?” mompelt de boer onhoorbaar, terwijl ze beiden hun eigen richting opgaan.

  Lees meer »
 • Een Duitser met hoofdpijn

  Een Duitser met hoofdpijn

  01-08-2023

  Voor dit verhaal moeten we een jaar of tachtig terug in de tijd. In de titel zit immers ook een Duitser en die waren toen, geheel tegen onze zin, in groten getale aanwezig in ons land. Mijn familie heeft de Tweede Wereldoorlog gelukkig zonder al te grote kleerscheuren doorgemaakt, in ieder geval fysiek dan.

  Lees meer »
 • Over de klok in het Oude Stadhuis

  Over de klok in het Oude Stadhuis

  01-08-2023

  Wat hebben wij toch een leuke hobby.

  Zaterdag 14 mei 2022 had ik dienst in het Oude Stadhuis. Ik was net begonnen met mijn uitleg over de buitenkant van het stadhuis toen er nog snel een Belgisch echtpaar uit Mechelen aansloot.

  Lees meer »