Leuke verhalen

 • Een Haagse gids in de St. Gertrudis

  Een Haagse gids in de St. Gertrudis

  26-10-2022

  Het is druk deze donderdagmiddag. Omdat onze gastvrouw er op staat de "kassa" alleen te doen (anders komen er alleen maar fouten), vormt zich al gauw een rij. Een groepje mensen loopt ongegeneerd door waarop een van onze gidsen ze na loopt en vertelt dat er een kleine vergoeding gevraagd wordt.

  Lees meer »
 • Vol geheugen?

  Vol geheugen?

  25-10-2022

  Vanmorgen kreeg ik bij het ontbijt op mijn mobieltje de verontrustende melding dat mijn geheugen vol was.  Nooit geweten dat dat kon. Blijkbaar controleert de Almachtige Provider in de Cloud zulke dingen voor ons.

  Lees meer »
 • Gebedenboek

  Gebedenboek

  25-10-2022

  Een rustige middag in de synagoge. Na enige tijd komt er een groepje bezoekers enthousiast binnen. Er wordt Engels en Nederlands gesproken. Vol aandacht volgen ze het verhaal van de synagoge. Het blijkt een Nederlandse familie te zijn met verwanten uit Israël. 

   

  Lees meer »
 • Bergen op gevoel

  Bergen op gevoel

  25-10-2022

  Daar stonden ze, in de schaduw van `t Sint-Annastraatje: ’n echtpaar met een hond.  Een blindengeleidehond. Ze waren mijn enige ‘klanten’ voor de woensdagmiddagwandeling door het historische centrum van onze stad.

  Lees meer »
 • Voor het kakelen de Kerk in

  06-08-2021

  De GERTRUDISKERK is gratis toegankelijk, maar je komt er niet voor niets.

  Lees meer »
 • Vuurke stoken

  06-08-2021

  Vorige week loste ik collega-gids Thijs af in de Gertrudiskerk.  Zijn “shift” zat er op. Maar vóór hij vertrok zei hij: “Ik heb nog iets voor jou!” en toverde een door de tijd vebleekt boekje tevoorschijn. 

  Lees meer »
 • De Zeekant 1968

  06-08-2021

  De dag is kalm. De zon nog onaf en het Scheld morst met licht. Door het plastic vliegergordijn ren ik naar buiten. Over het koolaspadje het pleintje op, schuin de IJssellaan over. Dan door het dichte hoge gras. Handig ontwijk diepe kuilen, brandnetels en distels.

  Lees meer »
 • Ome David in de Koepelstraat

  06-08-2021

  Okee, het is er niet zo griezelig-spannend als in de Gevangenpoort, of statig-chique zoals in het Stadhuis.  Ook is het geen ruimte waar wierook wolkt tussen hoge gewelven zoals in de Getrtrudiskerk.  Het is er stil en het lijkt of zonlicht bang is om er zomaar binnen te vallen: de Bergse Synagoge in de Koevoetstraat. 

  Lees meer »
 • Net als in de film .....

  06-08-2021

  Toegegeven: ik deed het om die Mars-reep.  En voor dat papieren vlaggetje ook wel eigenlijk.  Een week daarvoor had er namelijk een klein artikeltje in het BRABANTS NIEUWSBLAD gestaan:  FIGURANTEN GEZOCHT voor filmopnames op het Beurspleintje vóór het MARKIEZENHOF. 

  Lees meer »