Over de klok in het Oude Stadhuis

Over de klok in  het Oude Stadhuis 01-08-2023

Na de voltooiing van de uitleg buiten, gingen we naar binnen voor de start van de rest van de rondleiding. Aangekomen in de raadszaal sprak het Belgische echtpaar mij zenuwachtig aan met de mededeling dat de parkeermeter spoedig zou aflopen.

Ik stelde het echtpaar gerust dat als ze eerder weg moesten, ze dat gewoon konden doen. Enigszins zenuwachtig liepen ze toch weer mee, totdat in de kamer van de vierschaar de aap uit de mouw kwam. Vol trots vertelde het echtpaar (met name de man) dat de klok die daar staat door zijn grootvader gemaakt was en wat de functie van de klok was geweest.

Ik wist het een en ander van de klok en de functie door een artikel van Toon Demmers wat eerder in de Gidseninfo heeft gestaan.(2013 no. 1). De man vertelde honderd uit over de klok en ik vroeg hem om na afloop van de rondleiding hier nog wat meer over te vertellen.
Maar ja de parkeermeter.

We wisselden nog wel de e- mail adressen uit en het echtpaar vertrok.

De volgende dag ontving ik een mail van het echtpaar met allerlei nadere uitleg over de klok en de functie daarvan met name voor het Spuihuis. We raakten via de mail met elkaar in gesprek en hij stuurde zelfs de bedrijfsfolder uit 1896 op waarin stond dat er twee klokken geleverd waren aan Bergen op Zoom. Een voor het Spuihuis en een voor het Belfort.

Ik heb nog niet kunnen ontdekken waar ik dat Belfort dan zou moeten plaatsen. Het Belfort wat op de hoek van de Markt /Hoogstraat heeft gestaan was er volgens mij toen al lang niet meer . Misschien dat het torentje op de Maagdkerk uit 1857 als Belfort werd gezien ?

Al met al een aardig onderwerp voor nader onderzoek!

Riny Gabriëls