Inrichting torenkamer in de Peperbus bijna voltooid

Inrichting torenkamer in de Peperbus bijna voltooid 28-04-2024

In mei 2018 werd door verschillende groepen in Bergen op Zoom een overeenkomst getekend en een projectgroep gevormd die o.a. ten doel had om de beleving in de monumentale Peperbus op te waarderen; er werden plannen gesmeed om de torenkamer halverwege de Peperbus opnieuw in te richten naar een ontwerp van Iwan Koolen.

In de torenkamer, die de naam Gradatus kreeg, wordt aandacht besteed aan Willebrord Snellius.
Snellius is de man die aan het begin van de 17e eeuw de landmeetkunde in Nederland ontwikkelde. In de jaren  1615 - 1616 stond hij op onze Peperbus om hoeken te meten. Hij berekende voor het eerst nauwkeurig op een wetenschappelijke manier de omtrek van de aarde. Hij maakte gebruik van metingen van de poolshoogte in Alkmaar en in Bergen op Zoom; de poolshoogte is de hoek waaronder je de poolster ziet. Die poolshoogte bepaalde hij met een gigantisch kwadrant, een kwart cirkel, met een straal van ruim 2 meter.

Voor het programma ‘Jekels Jacht’ van de NTR werd het kwadrant van Snellius nagebouwd. Inmiddels zijn de opnames klaar en op 12 juni worden ze uitgezonden.
De reconstructie van het kwadrant is wetenschappelijk begeleid door Nicolàs de Hilster en voor een deel ook door hem uitgevoerd. Tot grote vreugde van de projectgroep hebben de makers dit kwadrant geschonken om ten toon te stellen in de torenkamer van de Peperbus.

Op 25 april j.l., de dag waarop is het kwadrant in Bergen op Zoom is aangekomen, verzorgde Nicolàs de Hilster een lezing over dit onderwerp in de Gertrudiskerk en konden deelnemers het kwadrant ook al bewonderen.  

Naar verwachting is men eind juni zo ver dat de torenkamer voltooid is en zal het project tijdens de officiële opening overgedragen worden aan de Stadsgidsen. Hiermee wordt het  voor elke bezoeker van de Peperbus mogelijk om de torenkamer Gradatus te bezoeken.

Voor meer informatie zie ook: www.torenkamer-gradatus.nl